Ülkemizde insanlar geçimlerini sağlamak için ya devlet kurumlarında çalışır veya özel sektörde çalışmaktadır. Serbest çalışanlar ise herhangi bir kuruma bağlı olmadan kanunların sınırlarını çizdiği ekonomik faaliyetleri yaparak hayatlarını kazanırlar. İster özel ister devlet kurumlarında çalışsın kişilerin izin kullanma hakkı bulunmaktadır. Bu izinler; ücretli ve ücretsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Devlet kurumlarında olduğu gibi özel sektörde ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır.
Yol İzni ve Doğum İzni
4857 sayılı İş Kanunda ücretsiz izin konuları ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kanuna göre iki durumda ücretsiz izin alınabilir. Bunlar:
4857 sayılı kanunun 56.maddesinde yer alan Yol İznidir. Yol izni, işçinin yıllık iznini şehir dışında geçirmesi durumunda işverenin işçisine ilave olarak verdiği 4 gündür. İşçinin, iznini şehir dışında geçireceğini ispatlaması durumunda işveren bu 4 günü vermek zorundadır.
4857 sayılı kanunun 74.maddesinde bulunan analık halinde verilen izni özel sektörde ücretsiz izin hakkı içerisindedir. Doğum sonrası raporun bitmesinden sonra doğum yapan bayan ekstra 6 aya kadar ücretsiz izin kullanmayı talep edebilir. İşverenin 6 aylık ücretsiz izni vermeme durumu olamaz. İlk doğumda 60 gün, ikincide 120 gün, üçüncüde 180 gün yarım günlük ücretsiz izin hakkını kullanabilirler.
Özel Sektörde Ücretsiz İzin Nasıl Alınır?
Ücretsiz İzin Alanlar Sağlık İmkanlarından Yararlanabilir Mi?
Özel Sektörde Ücretsiz İzin Nasıl Alınır?
4857 sayılı kanunun 56 ve 74.maddelerinde işçinin talebi doğrultusunda işveren izin vermek zorundadır. Yol ve analık izinleri verilmesi zorunlu olan özel sektörde ücretsiz izin hakkı içindedir. Bunalar için işverenin onayının alınması şartı aranmamaktadır. Bunların dışındaki durumlarda işçinin talebi ve işverenin rızası olduğu müddetçe ücretsiz izin kullanılabilir. Yol ve analık izninin dışındaki herhangi bir sebep için ücretsiz izin almak isteyenlerin isteklerini yazılı olarak işveren bildirmeleri zorunludur. Kabul edip etmemek işverenin inisiyatifine kalmıştır.
Ücretsiz İzin Alanlar Sağlık İmkanlarından Yararlanabilir Mi?
6 aylık ücretsiz doğum izninin tamamında, 4 günlük yol izninin 4 gününde de sağlık hizmetlerinin hepsinden yararlanabilmektedir. Çünkü bu ücretsiz izinler zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Bunların dışında kalan ücretsiz izinlerde ise sınırlar konulmuştur. Buna göre bir yıldaki 30 günü aşamayan ücretsiz izinlerde kişi sağlık imkanlarından yaralanır. 30 günü aşan izinlerde ise sigortalının sağlık hizmetlerinden yararlanması genel kurallara göre belirlenir.
Slm aleyküm abi bizim calismis oldugumuz kurum özel sektör şu anda isveren bizlere sadece kıdem tazminatlarimizi ödeyerek bizleri 50 gün ücretsiz izne gönderiyor bizde elimizden gelse kabul etmiyoruz ama bi noktada mecburuz yada zorlaniyoruz bizi kanun geregi kac gun ücretsiz izne gönderebilir ne sartlarda gönderebilir bi yardimci olursan sevinirim abi
Merhaba işyerinde sekiz yıldır calismakatyim.son bir yıldır işlerimiz durgun kısım kısım ücretsiz izinler veriliyor ama kesinlikle bir açıklama yapılmadan ise gelmiyorsun diyorlar neden diyoruz ücretsiz izin arayana kadar gelmiyosunuz deniliyor hiçbir imza falan atmiyruz.benim mesela içerde yıllık izinlerini duruyor son iki yılın bunları talep ettiğimizde öyle bişey yok diyorlar vermiyorlar şuanne yapmamız gerekiyor işyeri çalışan sayısı onmlei çalışan sayısı azaldı çıkışlar oldu itiraz etme kabul etmeme hakkımız varmi
Merhaba benim 4 aylık bir staj sürem var ve bu stajı yapmak çalıştığım yerden 4 aylığına ücretsiz izin almayı düşünüyorum ancak staj yaparsam iş yerindeki sözleşmeye zarar verir miyim
MERHABA
PASAPORTUMU YENİLEMEM İÇİN BULGARİSTANA GİTMEM GEREKİYOR.
FAKAT ŞİRKETTEN İZİN ALAMIYORUM.
Bİ YERDE PASAPORT İÇİN OLDUĞU TAKTİRDE 3 GÜN ÜCRETSİZ İZİN VERME ZORUNLULUĞU OLDUĞUNU OKUDUM.
BUNUN DOĞRULUK DERECESİ NEDİR ?
Merhabalar, ücretsiz izin verip vermemek işverenin takdirinde olan husustur. Sırf pasaport işlemleri için kanundan sayılan ücretsiz izin hallerinden değildir. İyi günler.
İyi günler, iş yerimiz(kira) çevre ve şehircilik bakanlığı tarafınca güvensiz ( kolon ve kiriş çatlakları) olduğu için muhurlendi. 25 personel mevcut tadilat ve güçlendirme gerekiyor bu süreçte ücretsiz izin verilir mi?
696 sayılı khk ile kadroya geçen bir işçi (bayan veya erkek farketmez) ücretsiz izne ayrıldığında sendika ile imzalanan toplu sözleşmeden doğan aile, taşıt ,çocuk, yakacak, ikramiye gibi ek kazançları alabilir mi?
Hayır alamaz ücretsiz izinde iş sözleşmesi askıya alındığı için iş sözleşmesinden ve toplu iş sözleşemelerinden kaynakalanana sosyal haklardan yararlanılamaz.
Selam ben 6 aylık doğum iznine ayrıldım ucretsız herhangi bir ucret yada maaş alır mıyım
Merhabalar, maalesef ücretsiz izine çıktığınızdan dolayı alamazsınız.
Merhabalar benim eşim özel okul çalışanı. Ücretsiz izin hakkı 27/05/2019 tarihinde doğdu. Bizde noter aracılığıyla okula ihtar çekerek ücretsiz izin hakkımı kullanacagımızı belirttik Okul ise tarafıma ihtar çekerek 03/09/2019 tarihine kadar kullanabileceğimi sözleşmemin o vakte kadar oldugunu bana ihtar ettiler. O tarihten itibaren sözleşme yenilemeyi talep etmemi ihtar ettiler. Benim 6 aylık ücretsiz iznin kasımayının sonunda bitiyor. Ben sözleşme yenilemeye gitsem geri ücretsiz iznim devam eder mi? Okul sözleşme yenilemez ise kıdem tazminatına hak kazanır mıyı
Sözleşme yenilerseniz ücretsiz izin hakkınız devam eder. Yenilenmez ise kıdem tazminatı hakkınız doğar.
Çalıştığım is yerinde 5 yılımı doldurdum. 6 ay ucretsiz izin almak istiyorum.kanunen boyle bir hakkım var mı?
Tek
Merhabalar ücretsiz izin diye bir hakkınız yok işverenin takdirinde olan birşeydir.
Biz pasta gida isinde calisiyruz Bizim iş yeri 2 ortak di ama bir ortak kendi adına ıs yeri açtı ve ortak olan işyerinden seçtiği elemanları kendi yerine götürdü tazminat vererek şimdi ise diğer ortakdan burayida satın alıyor ve kalan on kişiyi kendi yerine görevli olarak götürmeye çalışıyor diğer yeride talilat yapıyor ya bize burda çalış yada ücretsiz izne cik diyor biz ne yapmalıyız ve ücretsiz sunduğu dosyalarida imzalamadık ve işimizi yarın gene gitmelimiyiz
Merhabalar, İşe gitmelisiniz. Şuan iş akdiniz diğer ortak üzerinde görüldüğünden kıdem tazminatı vs ödemelerde bağlı olduğunuz işyeri yükümlülüğünde devri kabul ederseniz iş akdiniz ortakların aynı olması sebebiyle kesintisiz şekilde diğer işyerinde devam olarak kabul edilebilir. Yani kıdeminizden bugüne kadar ki olmuş olan alacaklarınızdan dolayıo herhangi bir yere ibraname vermediğiniz sürece haklarınız devam eder. İyi çalışmalar.
Merhaba. Yeni doğum yaptım. 8.8.2019 tarihinde doğum iznim bitecek ve ben 6 ay ücretsiz izin alacağım. Dilekçemi ne zamana kadar be nereye vermem gerekiyor bilgi alabilir miyim
Dilekçenizi işyerine vermelisiniz
Merhaba.
Bim şirketler grubunda calismaktayim suan dogum sonrasi izindeyim dogum raporum bittikten sonra 6 aylik ücretsiz izne ayrilmak istiyorum hu konudaki yasal haklarim nelerdir? izin dilekcesini ne zaman vermeliyim ve izindeyken sigorta primim yatiyor mu saglik hizmetlerinden yararlanabiliyor muyum? Sonrasinda ise basladigimda süt iznini nasil kullanabilirim? Bu konuda beni detayli bilgilendirebilir misiniz her bir taraftan ayri seyler söyleniyor kafam karisti.
İşyerine dilekçe ile başvurun bu süreçte sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
kolay gelsin 01/07/2019 tarihinde işe başlacağım ama işyeri bana ilk olarak 20 gün ücretsiz izin veriyor mesaiye daha başlamadan bende kabul ediyorum bu durumu
ama kanunda böyle birşey var mı işe grişim yapıldı 01/07/2019 tarihli olarak
siz kabul etmediğiniz müddetçe ücretsiz izin veremez
Yıllık iznimi 5iş günü kullanıyorum. Bazen hafta sonları normalde mesai olabiliyor ama yıllık izin zamanı iş gününden önceki ve iş gününden sonraki haftasonunu da tatil oluyorum. Bu 4 günlük süreye dahil oluyor mu? Yoksa bunun dışında mı süreç, teşekkürler
Merhabalar 5.5 seneden itibaren ozel sektorde çalışmaktayım annemin hastalığından dolayayı (durum bildiri raporunda 3 aylık yakın bakıma kanser hastası muhtaç olması yazıyor) aynı firmanın başka ildeki şubesine tayin istedim ama mumkun olmadığını soylediler.işi bıraksam bir hak iddaa edebilirmiyim.
Merhabalar.01.06.2019 tarihinde doğum yaptım . Özel bir hastane sektöründe çalışıyorum. 01.09.2019doğum iznimin bittiği tarih. İşyerime dilekçemi 3aylık ücretsiz izin kullanmak istediğimi belirterek söylemek ve vermek istediğimde kabul etmicekleri ücretsiz izin veremiceklerini söylüyorlar. Dilekçemi bu şekilde kabul etmedikleri takdirde noter ile göndericeğimi söylediğimdede bende noter ile sana elaman yetersizliğim var diyip sana geri gönderirim diyorlar . Böyle bir durumd nasıl bir yol izlemem gerekir ? Noterle işyerinin böyle birşeyi bahane edip gönderme hakları varmıdır ? Ve ben kendim götürdüğüm zaman dilekçeyi imzalamadıkları takdirde noterle gönderim yaptığımda iznim başlamış olucaktır demi ?
merhabalar ücretsiz izni hakketmek için kaç yıl/ay çalışmış olmak gerekmektedir.Saygılar
Doğum iznim 17.08.2019 da bitti 19.08.2019da özel okulumun müdürü beni çağırarak istifa dilekçesi doldurttu. 27.08.2019da beni arayıp dilekçemin 15.08.2019da bittiğimi ve gelip tekrar dilekçe yazmam istendi . Dilekçemde çocuğum oldu çocuğuma bakıcak kimsem olmadığı için istifa ediyorum yazdım . Bu durumda tazminat alabilir miyim?? 1 yıldır çalışıyordum işyerinde.
İyi günler, 8 senedir özel bir şirkette çalışıyorum. bazı eğitim sebepleri için 2 ile 3 ay arası ücretsiz izin kullanmayı planlıyorum. Ücretsiz izin süresi sınırlandırması var mıdır ? onay verildikten sonra işverenimin beni tekrar işe başlatmama ihtimalli varmıdır ? Bu durumda kıdem tazminatından yararlanabilirmiyim ?
Teşekkür ederim
merhabalar bankacıyım polis okulunu kazanırsam 6 aylık ücretsiz izin kullanabilirmiyim.
Merhaba firmada 7 yıldır çalışıyorum 1 ay ücretsiz izin verildi.bu ücretsiz izin süresi en fazla ne kadar olabilir?kaç günden sonra ortada bir artniyet aramalıyım
Merhaba .ben özel sektörde sgk lı olarak 6 senedir çalışıyorum. Ayrıca üzerime şahıs firması bulunmakta.sağlık sebeplerinden dolayı 1 ay ücretsiz izin kullanmak istiyorum.böyle bir durumda üzerindeki şahıs firmasından dolayı bagkur ödemek zorunda kalir miyim. Teşekkür ederim.
Özel okulda öğretmenim, şu an 3.5 aylık hamileyim. 16 haftalık doğum iznim Eylül’ün ilk haftası bitmiş olacak. 6 aylık ücretsiz iznimi kullanmak için okula dilekçe verdiğimde kabul etmeme durumunda ne yapmam gerekiyor. Sözleşme yenileme Ağustos ayında oluyor, beni Ağustos’ta istifa etmek için çağıracaklardır, istifa etmek istemiyorum.
Merhabalar özel öğretim kursunda öğretmenim.Hamileliğim zor geçtiği için 20. haftadan 32. haftaya kadar ücretsiz izne ayrılabilirmiyim ? Ve 32. Haftada iş göremezlik raporu alma hakkım olur mu? Bu rapora karşılık doğum parasını doğumdan sonra alabilirmiyim
Merhaba . 8.5 yıldır bir mağazada yönetici olarak çalışıyorum. Bulunduğum mağaza Tadilata gireceği için başka şubeye göndermek ya da ücretsiz izin kullandırmak istiyorlar. Başka mağazaya gitmeyi iş şartlarım kötüleşeceği ve tamamen orada bırakma imkanları olduğu için kabul etmiyorum. Ücretsiz iznide kabul etmezsem ihbar ve kıdem tazminatlarımı alabilir miyim? Teşekkürler
Merhabalar. 16 yıldır özel sektörde aynı işyerinde çalışmaktayım, malum global olumsuzluklardan dolayı ( corona virüsü ) şirketrimizin ücretsiz izin verme durumu var. İş sözleşmemizde işverenin bu izni verme hakkı var fakat süresini bilmiyorum. iki aylık veya süresis ücretli izin durumlarında yasal haklarımı kullanabilirmiyim ? ( kdem tazminatı talebi v.b ) Teşekkürler..